Blog

Tartós bérlet, azaz operatív lízing

Mi az a tartós bérlet?

A tartós bérlet (másnéven: operatív lízing) az, amikor a lízingbe adó a lízingbe vevő által igényelt gépjárművet beszerzi és tartós bérletbe adja a számára. Lényege, hogy a lízingelt jármű a bérbeadó tulajdonában marad. Fontos jellemzője, hogy a lízingbe vevő havi bérleti díjat fizet a lízingbe adónak és a lízingelt gépjármű a futamidő végén a lízingbe adó tulajdonában marad.
 

Mi a különbség a tartós bérlet és a pénzügyi lízing között?
A lízingelt gépjármű mindkét esetben a bérbeadó tulajdonában van a futamidő lejártáig. A legfontosabb különbség a tartós bérlet és a pénzügyi lízing típusok között az, hogy a gépjárművet kinek a könyveiben tartják nyilván. Emellett az is lényeges megkülönböztető elem, hogy a bérlet futamidejének végével a gépjármű kinek a tulajdonába kerül.

Pénzügyi lízingen belül megkülönböztetünk Nyílt végű pénzügyi lízinget és zárt végű pénzügyi lízinget.

 

 

Mi az, hogy nyílt végű pénzügyi lízing és zárt végű pénzügyi lízing?

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a bérbe vevőnek a futamidő végén lehetősége van a lízingelt gépjárművet megvásárolni (opciós vételi jog).

A zárt végű lízing esetén a lízingelt autó tulajdonjoga automatikusan átkerül a bérbevevő tulajdonába.


Melyik a jobb, a tartós bérlet vagy a pénzügyi lízing?

A pénzügyi lízing havidíja sokszor kedvezőbb.  A kettőt összehasonlítva érdemes megjegyezni, hogy  a tartós bérlet számos olyan beépülő, illetve plusz szolgáltatást tartalmaz, ami a pénzügyi lízing díjában nincs benne.

 

Mi szól a tartós bérlet mellett?

  1. A bérlő a bérleti díjakat költségként számolhatja el.
  2. A flottakezelés természetéből adódóan jelentős árelőny realizálható a járművek beszerzése, szervizelése és biztosítása kapcsán is.
  3. A bérleti díj áfatartalma visszaigényelhető – személyautók esetén is.
  4. Az autó vételárának áfatartalmát visszaigényeljük, ezért csak a nettó értéket kell finanszírozni.
  5. A bérlő nem kell, hogy a pénzügyi erőforrásait, lehetőségeit az autóra való beruházásra használja fel, helyette az alaptevékenységére fordíthatja.